Розвиток мангалів: від давнини до наших днів
Мангали від давнини до наших днів
Стародавні люди вогонь сприймався як божественний дар. Він дратував їх, але притягував і заворожав. Півтора мільйона років тому люди приручили вогонь, навчилися використовувати його для своїх цілей.
Від божественного до утилітарного
Є вогонь — є тепло та їжа. Уже давно не джгут костри, не смажать на них тушу тварини, видобутого на полюванні. Щоб не провертати важкий рожн, люди винайшли спеціальні пристосування — мангали.
Спочатку це були прості камені біля багаття. А тепер, зазвичай, металевий короб на ніжках, у якому дрова під час горіння доводяться до стану вугілля. На теплі, з огляду на них, смажиться нанизана на шампури їжа, головно — м'ясо.
Прагнення готувати їжу на багатті в людині нездійснене. І сьогодні відкритий вогонь часто використовують у заміських будинках, на дачах і на природі, щоб нагодувати велику сім'ю або компанію друзів.
Є різні типи мангалів:
- Переносні — це невеликі коробки розміром 25х60 см, з дірочками з боків для надходження повітря, встановлені на маленькі ніжки. Розраховані на приготування 6-8 порцій м'яса. Бувають розбірні та складані моделі. Їхнє головне призначення — короткочасні поїздки на природу. Зазвичай, вони тонкі та недовгові.
- Стаціонарні — це мангал для дому та сім'ї. Їх встановлюють на дачних ділянках і у дворі заміського будинку. Може матися навіс від дощу, димохід, зручні полички для продуктів і спецій. Такі пристосування потрібні, щоб прийняти численних гостей.
Три в одному
Є й інший підхід. В останні роки з'явилися пристрої для смаження з доповненими функціями. У мангалів фірми AHOS центральним елементом конструкції є багаття чаша, у якій горять дрова. Навколо чаші є жаркова поверхня. Можливе встановлення решітки для гриля як безпосередньо над вогнем, так і вище нього. Можна встановити спіраль для казана. Така багатофункціональність дає змогу:
- заощадити місце для встановлення та засобу під час купівлі одного приладу замість трьох;
- збільшити кількість страв, які можна приготувати на вогні;
- готувати страви на велику компанію до 30 осіб;
- спостерігати за відкритим вогнем із чаші.
Для душевних зустрічей можна встановити стіл-барбекю AHOS DESK. Він зроблений із ясена, який не поступається за міцністю дуба, але стійкіший до деформацій. Чотири стільниці легко кріпляться до гриля кронштейнами й так само легко знімаються. За столом можуть розміститися шість осіб.
Магію й тепло багаття створює вогонь, що палає в чаші. Він дає тепло, затишок, притягує до себе.